5 enkla och bra tips för att må bättre mentalt

2023-03-13

Det är inte ovanligt att känna sig nere och nedstämd ibland, faktum är att nästan alla människor gör detta från tid till annan. Det kan bero på olika faktorer som stress, oro, ensamhet eller sjukdom. 

Oavsett orsaken kan det vara svårt att ta sig ur den negativa spiralen och hitta tillbaka till en positiv inställning. Här är fem sätt som kan hjälpa dig att må bättre när du känner dig nere.

1. Rör på dig

Regelbunden rörelse är ett av de bästa sätten att må bättre när man känner sig nere. Fysisk aktivitet frigör endorfiner som kan hjälpa till att lindra stress och ångest. 

Det behöver inte vara någon intensiv träningspass utan en promenad eller lite yoga kan också göra susen.

2. Umgås med vänner och familj

Ett annat effektivt sätt att lindra känslor av ensamhet och nedstämdhet är genom att umgås med vänner och familj. 

Prata med någon som lyssnar och förstår kan hjälpa till att sätta saker i perspektiv och ge en känsla av stöd och gemenskap.

3. Sätt upp mål och planera

Genom att sätta upp mål och planera kan hjälpa till att ge en känsla av syfte och riktning i livet. 

Det kan vara små mål som att ta en promenad varje dag eller större mål som att söka nytt jobb eller utbilda sig. Genom att planera och ta små steg framåt kan man känna en känsla av framsteg och hopp inför framtiden.

4. Ta hand om dig själv

Kom även ihåg att ge dig själv tiden för att ta hand om sig själv. Detta kan vara avgörande för att må bättre när man känner sig nere. Det kan handla om att ta en paus och göra något man tycker om, som att läsa en bok eller ta ett varmt bad. 

Det kan också handla om att ta hand om sin kropp genom att äta hälsosamt och få tillräckligt med sömn.

5. Sök professionell hjälp

Om känslorna av nedstämdhet och ångest inte går över kan det vara lämpligt att söka professionell hjälp. 

Det kan vara en terapeut eller psykolog som kan hjälpa till att hitta verktyg för att hantera känslorna och hitta tillbaka till en positiv inställning.