Hänger stress och akne ihop?

2023-09-11

Många människor upplever både stress och akne i olika faser av livet, men frågan är om de två faktiskt har ett samband.

Som många kanske upplevt själva så kan faktiskt stress och akne hänga ihop. Denna artikel syftar till att utforska hur dessa två saker två förhåller sig till varandra och ger insikt kring allt underliggande som ligger bakom denna koppling.

Stress och huden

Stress påverkar kroppen på många sätt, och huden är inget undantag. När vi är stressade frigörs stresshormoner som adrenalin och kortisol i kroppen. Dessa hormoner ökar produktionen av talg, ett oljigt ämne som hjälper till att hålla huden smidig.

Förutom att dessa ämnen bidrar till att öka puls och blodtryck och se till att du har tillräckligt med socker och energi till musklerna och hjärnan för kamp eller flykt, så bidrar alltså även dessa ämnen till en ökad produktion av talg i kroppen, vilket hjälper till att hålla huden len och smidig.

En överproduktion av talg, till följd av en allt för stressig vardag, kan dock leda till tilltäppta porer, vilket i sin tur kan utlösa akneutbrott. Det ska även tilläggas att stress också kan orsaka andra hudproblem som eksem, psoriasis och rosacea.

Hur behandlar man akne som kommit från stress?

För många människor går det att behandla akne som orsakats av stress genom egenvård. Det inkluderar ofta en bra hudvårdsrutin, såsom att rengöra huden noggrant morgon och kväll, använda oljefria produkter för att återfukta ansiktet och inte klämma finnarna.

Såklart är det även klokt att försöka komma till bot med den underliggande orsaken till varför du känner dig stressad. Detta kan vara allt från att genomföra olika avslappningsövningar som meditation, djupandning. En balanserad kost och tillräcklig sömn kan även bidra till att minska stress och därmed potentiellt minska akneutbrottet.

För dem som lider av svårare akne och där dessa åtgärder inte hjälper, kan det i vissa fall vara nödvändigt att söka medicinsk hjälp för att bli kvitt problemet. En hudläkare kan förskriva receptbelagda mediciner och ta fram en konkret plan kring hur ni ska bekämpa aknen.

Hur ser stressakne ut?

Utseendet på stressrelaterad akne kan variera avsevärt från person till person, men det finns några gemensamma drag som ofta kan observeras.

I regel tenderar stressakne att resultera i ett ökat antal pormaskar och finnar. Dessa utbrott kan förekomma på olika delar av kroppen, men de är oftast koncentrerade i ansiktet, särskilt på pannan, kinderna och hakan.